základní škola

Návštěva v knihovně | Ekologie | Záhadná „éčka“ (V. 2023)

Návštěva v knihovně
Také žáci 1. a 3. ročníku se šli podívat, kde je ve Starém Hobzí knihovna. Paní knihovnice je seznámila se systémem půjčování knih, představila jim dětské knihy a přečetla pěknou pohádku. Pak si děti knihy prohlížely a četly. Děkujeme paní knihovnici za pěknou besedu.
Ekologie
Ve čtvrtek k nám zavítal inovátor v energetice pan Pavel Špaček se svou přednáškou o zelené životnímu prostředí v Evropě, energetice a ekologii. Přednáška byla velmi zajímavá, jistě si z ní každý z nás něco odnesl.
Po stopách záhadných Éček
E101, E306, E1503. Asi všichni tušíme, o čem je řeč. S takovými symboly se seznámili deváťáci v rámci několika hodin chemie. Dozvěděli se jistě spoustu zajímavých informací o tom, co vlastně všichni jíme. Sladkou tečkou na závěr bylo, že si mohli namíchat vlastní limonádu.
Při přípravě pomerančové či jiné ovocné limonády jsme nepotřebovali vůbec žádné ovoce. Vystačili jsme si s již známými potravinářskými přísadami. Dokonce jsme nepotřebovali ani oxid uhličitý, kterým se normálně limonády sytí. Poprvé a také nejspíš naposledy si mohli deváťáci svůj vlastní výrobek dokonce i ochutnat, což je jinak v chemických laboratořích přísně zakázáno!